Objavljeno: 16. 10. 2018 in Vesti i događaji

SAMIT100 biznis lidera jugoistočne Evrope

Otvori galeriju

Sedmi po redu Samit100 biznis lidera jugoistočne Evrope, održan je 1. i 2. oktobra u Beogradu i tom prilikom okupio učesnike oko teme digitalne transformacije, odnosno kako iskoristiti 4. industrijsku revoluciju kao odskočnu dasku za "kvantni" skok do razvijenog i globalno konkurentnog regiona. 

Na otvaranju Samita 100 lidera obratili su se predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednica Srpske asocijacije menadžera i predsednica UO Samita100 Stanka Pejanović, direktor operacija kompanije A1 Telekom Austria Group Alejandro Plater, kao i viša savetnica Boston Consulting Group i savetnica premijera Austrije Antonella Mei-Pochtler.

Prvi dan Samita100 bio je organizovan u tri panela. Na panelu koji je posvećen digitalnom dijalogu u okviru prvog dana SAMITa 100 biznis lidera rečeno je da će investicije privrednika u digitalnu transformaciju imati trajnu vrednost pošto će sve više biti izražena u društvu, kao i da u tom procesu nema povratka nazad. Na otvaranju panela, putem video veze, obratila se Maria Gabriel, Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo.

Uz moderaciju Branislava Vujovića iz New Frontier Grupe, na panelu su učestvovali Gazmend Abrashi (Exclusive Group), Blaž Brodnjak (NLB Banka), Dragoljub Damljanović (Schneider Electric), Slobodan Đinović (Orion telekom), Diana Gligorijević (TeleGroup), Eldin Hadžiselimović (ASA Holding), Jasmina Knežević (BelMedic), Vasko Kronevski (Nextsense) i Tomaž Orešić (Resalta). Prethodno se pristunima obratila Biljana Bogovac, senior partner u PWC-u, koja je iznela rezultate sprovedene ankete o digitalnoj spremnosti kompanija JIE iz regiona da se uključe u digitalnu transformaciju. Istraživanje je pokazalo da je 85% biznis lidera složno oko činjenice da digitalne tehnologije preoblikuju poslovne prilike u budućnosti i da će se u narednih pet godina u velikoj meri odraziti na njihovo poslovno okruženje.

Drugog dana SAMIT100, organizovana su 3 „hard talk“-a i završni panel sa vicepremijerima.
Prvi hardtalk obradio je temu 'Izazovi radne snage u regionu – Kako kako odliv mozgova pretvoriti u dobit mozgova?'. Svoj kreativni doprinos kroz aktivno učešće dali su Nebojša Bjelotomić (Saga), Dejan Turk (A1 Slovenia, VIP mobile Srbija) i Katja Krasković (GEA College), dok je moderator bila Melanie Seier Larsen (BCG). Učesnici panela su poručili da je region previše mali da bi se države međusobno takmičile i tom prilikom pozvali Vlade da više sarađuju i uklone barijere.

Posebno raduje što je SAMIT100 bio odlično medijski ispraćen, sve vodeće dnevne novine i televizije prenele su izveštaj sa Samita dok su prisutni gosti izrazili veliko zadovoljstvo i pohvalili organizaciju SAMIT100 sastav gostiju, kao i obrađene teme. Do sada su ukupno zabeležena 486 medijska izveštaja, i to 44 štampana, 45 elektronska i 397 internet medija. Dodatno, očekuje se da i u naredne dve nedelje SAMIT100 i zaključci sa SAMIT-a budu tema dnevne nacionalne i regionalne štampe. Izveštaj sa događaja je postavljen i na web stranicu SAM-a, gde možete pogledati detalje LINK.

Da li imate neka pitanja? Kontaktirajte nas